Kina dimser til cyklen

I den seneste tid er det blevet mere og mere populært at købe cykeltilbehør i Kina via hjemmesider/apps så som Wish.com og AliExpress.com. Siderne formidler varer fra forskellige sælgere der typisk får produceret deres varer i Kina til en langt lavere pris end hvis du skulle købe tilsvarende varer i danske butikker.

Regler – Moms – Told

Reglerne for køb af udenlandske varer er at du skal betale dansk moms, hvis du køber varer på nettet udenfor EU for mere end 80 kroner før fragt. Momsen beregnes af både varens pris, fragten og tolden (Kilde: SKAT). Hvis du køber varer der koster mere end 80 kr, risikere du at skulle betale et gebyr for opkrævning af momsen. Hos Postnord koster det f.eks 160 kr at få pakker gennem moms/told (Kilde: Postnord). Så køber du et billigt sæt cykeltøj i Kina til 160 kr, risikere du at blive opkrævet yderligere 160 kr i gebyr + momsen af pakken – og så er det billige cykeltøj pludseligt ikke så billigt mere ! Jeg kender dog flere som har købt langt dyrer varer på AliExpress.com som ikke er kommet til at betale moms på trods af varen har kostet mere end 80 kr.

Kvalitet ?

TV2 Danmark har for nyligt købt diverse ikke cykelrelaterede varer hjem via Wish.com og fået eksperter fra forbrugerrådet TÆNK til at undersøge dem og det er bestemt ikke alle varer der imponere på sikkerheden og overholdelse af Europæiske standarter. Du kan se klippene fra TV2 her, de interviewer også en kvinde som har købt over 300 varer på Wish.com som er meget begejstret for de varer hun har fået hjem, se klippet her.

Mine køb

Jeg har over det seneste ½ år købt lidt små ting på Wish.com til min cykel og indtil videre er alle varer kommet frem (om end nogle tager 8 uger i leveringstid) og kvaliteten har for det meste været god. Alle varerne købt på Wish.com har kostet vel under 80 kr og de har alle kostet 7-14 kr i forsendelse. Jeg har blandt andet købt 3x sportsstrømper til 20 kr som er virkeligt gode i kvaliteten. Det er også blevet til en hjelmhue til 16 kr som varmer godt her i den kolde tid. Et multitool 34 kr som unægteligt ligner en kopi af de langt dyrere multitools man kan købe i Danmark, her er kvaliteten dog ikke helt i top. Et par cykelbriller til 7 kr som ligner en billig kopi af et par Oakley og her er det eneste køb der virkeligt har skuffet, de er kun til at smide ud, kvaliteten er simpelthen for ringe til at jeg vil bruge dem. Jeg købte også et lille rundt multitool til 7 kr i god kvalitet. De tre næste varer var alle gratis, både kabelholdere, endehætter til bremsekabel og ventil hætter. Her har jeg kun betalt for fragten, typisk 14 kr og dermed betalt overpris for fragt i forhold til andre varer på Wish.com så på den måde er varerne betalt alligevel.

Køb lokalt eller globalt ?

Generelt tænker jeg at betydningen af jeg køber et par strømper til 20 kr i Kina ikke er så voldsom, men det er klar at gør alle det, i stedet for at købe hos din lokale cykelforhandler, ja så betyder det pludseligt noget alligevel. Postnord oplyser at der hver dag lander i gennemsnit 40.000 pakker fra Kina i Københavns Lufthavn og over 10 millioner om året (Kilde: TV2). Jeg kunne heller ikke finde på at købe f.eks en vandblærer til rygsækken (Camelbak) for jeg vil ikke kunne finde ud af om den overholder EU’s krav til brug af kemikalier. Så det handler om lige at tænke sig om en ekstra gang inden man kaster sig over de billige cykeldimser fra Kina. En af kommentarerne til dette indlæg kommer fra Lars Wilbur i form af et billede af et opslag Silkeborg Cycle sport har lavet, det rammer meget godt nogle af de tanker jeg også har gjort mig i forbindelse med at købe lokalt Vs. globalt.


Udgivet

i

af