Medvind på cykelstierne (og Strava segmenterne)

Medvind – “ja, tak” det hjælper i hvert fald hvis man er ude på sporet for at slå sin personligerekord (PR) eller tage KOM/QOM (King/Queen of Mountain). Uanset om du er KOM jagtende lycra klædt MTB rytter eller mere afslappet baggy pants klædt MTB rytter, så er det altid sjovt at forbedre sine tider på sporerne. Man forbereder sig mentalt hjemme fra, finder ud af hvor Strava segmentet starter / slutter, og giver den fuld spurt på segmentet, men har man en kraftig modvind så bliver dagens rekordjagt næppe til noget.

Men betyder med- og modvinden virkeligt så meget ? Ja, siger Mywindsock.com her kan du se hvor stor en procent del af den samlede energimængde du bruger på segmenter som bruges på at bekæmpe vindmodstanden.

Der er selvfølgelig en app og en hjemmeside der kan hjælpe dig med at afgøre hvor din jagt på forbedring af tider skal foregå. Jeg har taget et kig på på dem begge og du kan læse lidt om dem herunder.

Windpomp

Firmaet GrootPoof har lanceret en app til Android, en gratis app som finansieres af reklamer, som man desværre ikke har mulighed for at betale sig fra hvilket kan irritere nogle. Man starter med at forbinde app’en med Strava og herefter kan man se hvordan vindforholdene var  på de seneste ture man har kørt, hvordan vindforholdene er aktuelt og i de kommende dage på segmenter i nærheden eller de segmenter du har givet en stjerne på Strava. Du kan altså med andre ord planlægge hvornår du vil opnå medvind på et givent segment.

Windpomp kan vise dig et kort med segmenter i nærheden, her får segmenterne farve alt efter vindmodstanden. Blå farve er medvind, lilla er sidevind og rød er modvind, og så er det jo bare at vælge det rigtige segment at give den gas på. Min umiddelbare vurdering af app’en er at den er nem at tilgå, den er ikke specielt avanceret, men gør det den skal og viser hvor du har mest medvind på segmenterne. Vil du derimod have mere tal nørderier og “videnskab” skal du besøge hjemmesiden Mywindsock.com.

Mywindsock.com

På hjemmesiden skal du starte med at oprette en bruger som det første, herefter forbinder du din Strava konto med et enkelt klik. Siden er gratis, men skal du have adgang til premium features må du til lommen – umiddelbart kan du fint klare dig uden premium features, men det kommer jo an på hvor seriøst du tager din modvind og vejrdata.

På Mywindsock.com har du mulighed for at se vejrdata for dine seneste aktiviteter, dine ruter på Strava, stjerne segmenter og segmenter hvor du har KOM. Umideltbart har du altså ikke mulighed for at se vejrdata for tilfældige segmenter der er i nærheden af en given position lige som du har på Windpomp. På segmentet du kigger på kan du også se hvem der har kørt hurtigst på det og hvordan vejret var den dag, altså om de fik “hjælp” af medvinden til at sætte rekorden på segmentet. De enkelte segmenter er også farvet alt efter om der er med-, side- eller modvind men her er segmentet farvet forskelligt hele vejen alt efter hvor der er modvind og hvor der er medvind. Mywindsock viser altså data mere nuanceret end Windpomp og har en del mere tal-nørderi.

Så hvis du vil se på hvilke segmenter du har størst mulighed for at forbedre dig (med hjælp af medvinden) så tag et kig på enten Windpomp appen til Android eller på www.mywindsock.com. Medvind på cykelstierne er det vist kun Jacob Haugaard der har lovet, men nu kan du altså finde ud af hvornår der ret faktisk er medvind på dine Strava segmenter.


Udgivet

i

af