Lad ikke din Pollenallergi ødelægge din MTB tur

Omkring en million danskere lider af pollenallergi – også kaldet høfeber. Man regner med, at der i 2020 vil være knap 2 millioner danskere med pollenallergi (Kilde:Institut for Folkesundhed), og allerede i dag er høfeber den mest almindelige lidelse blandt unge i Danmark (Kilde: Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse, Glostrup Hospital). Omkring 1/3 af de ramte er ikke klar over, at de lider af pollenallergi. De tror, de er forkølede eller har influenza, og derfor bliver de ikke behandlet målrettet.

Symptomer

Øjne Næse Mund og hals Vejrtrækning Andet
Kløe, røde og løber i vand Hyppige nys og kløe Kløe øverst i munden Hoste Følelse af udmattelse og træthed
Øjenlåg svulmer op Næsen løber med tynd klar væske Kløe i svælg Hvæsende åndedrag Koncentrationsbesvær
Lysfølsomme Næsen føles stoppet Til tider brændende fornemmelse i halsen Astmaanfald Feberfornemmelse på trods af normal kropstemperatur

(Kilde: Allergiguiden)

Hvis du hvert forår eller sommer oplever at få kløende øjne, blive tæt i næsen, får løbenæse og vedvarende nyseture, er du sandsynligvis allergisk over for pollen. De typer pollen, som giver allergi (høfeber), er pollen fra vindbestøvede planter. Disse planter har lette pollen, som kan drive langt med vinden. De pollentyper, som de fleste reagerer på, er birk, el, hassel, græs og gråbynke (Kilde: Sundhed.dk).

Pollensæsonen begynder i februar/marts med el og hassel, i maj starter birkepollensæsonen – som er den pollentype flest mennesker reagerer på. I juni og juli er det græspollensæson, mens gråbynke har sin pollensæson i juli og august. Her er en generel oversigt over pollensæsonen fra Astma-Allergi Danmark så du kan se hvornår du kan forvente at blive generet af pollen.

(Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Det er klar du kan ikke bare parkere din MTB i den periode hvor der er pollen, så hvad kan du gøre for at mindske generne af din pollenallergi ? Jeg har derfor samlet et par råd til hvordan du undgår at pollenallergien ødelægger din MTB tur.

Kør når det regner !

Regn mindsker antallet af pollen i luften, fordi regnen vasker pollen ud af luften og ned på jorden. Regner det fx 1mm i én time, vil 65% af pollenkornene fra birk og bynke være vasket ud af luften efter en time. Planter sender ikke nye pollen af sted i regnvejr. Morgendug kan have den samme effekt. (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Kør når der er færrest pollen på dagen

Som oftest er der flest bynkepollen mellem kl. 5 og 18. For birk og græs er udsvinget ikke lige så markant. Der vil dog være flest pollen fra birk i luften fra sen formiddag til cirka midnat. Der er flest græspollen i luften mellem kl. 8 og 22. Der kan dog være forskel på om man kører på landet eller i byer, og de meteorologiske forhold – det kan du læse om her. (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Husk din medicin

Hvis du har været ved lægen og fået konstateret pollenallergi så husk at tage din medicin. På dage hvor det regner kan det synes omsonst at skulle tage sin medicin, men meget af den medicin der er tilgængelig er noget som kroppen bruger dage på at opbygge et terapeutisk niveau på. Hvis du har symptomer på pollenallergi, så kontakt din læge og find den type medicin der hjælper dig.

Skal du have din MTB med på tur til udlandet, så skal du også huske din medicin her – pollen kender ikke grænser. Der kan godt være store forskelle på hvornår de forskellige typer pollen har sæson i udlandet. Her er et link til hvor du finder pollental i udlandet.

Mindsk eksponeringen for pollen

Undgå eller begræns udendørsaktiviteter på din MTB, hvis du får svære symptomer. Du kan evt. afhjælpe en del af generne ved at køre med cykelbriller hele tiden og evt. en pollenmaske så du ikke indånder luft med pollen. På cykel bliver du udsat for store mængder pollen. Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det vigtigt, at du er velbehandlet, hvis du cykler meget og har høfeber. Et bad efter cykelturen vil også fjerne pollen fra din ansigt og hår så du undgår yderligere eksponering efter du er kommer indenfor (Kilde: Astma-Allergi Danmark). Du kan med fordel også undlade at hænge dit cykeltøj (og for den sags skyld også resten af dit tøj + sengetøj) udendørs til tørring efter vask. (Kilde: Netdoktor) En del pollenallergiker beskriver også at de opnår lindring af deres symptomer ved at skylle næsen et par gange om dagen, teorien skulle være at man fjerner en del pollen fra slimhinden i næsen og dermed reducere eksponeringen for pollen i næsen (Kilde: sundhedsguiden.dk)

Undgå krydsreaktioner

Nogle mennesker med pollenallergi får også allergiske symptomer, når de spiser bestemte fødevarer. Det kan kaldes en krydsreaktion, fordi kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i fødevarer. Herunder er en lille oversigt over nogle af de almindeligste krydsreaktioner, en komplet liste finder du her.

(Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Hvis du behandler din allergi korrekt med medicin så er der intet i vejen for at komme afsted på cyklen og give den gas på sporet. Du kan evt. se dagens pollental inden du tager afsted.


Udgivet

i

af